اگر کار میکس در آهنگسازی به پایان رسیده و اکنون زمان مسترینگ است؟ اگرچه در بیشتر موارد مراجعه به مهندسین مسترینگ، بهترین گزینه است، اما اگر در ادامه با ما باشید، در این مقاله به شما می گوییم که قبل از شروع مسترینگ در اف ال استودیو باید به چه نکاتی توجه داشته باشید تا بتوانید ترکهای خودتان را مسترینگ کنید.بیایید تا نگاهی به چند نکته در کار مسترینگ برای کاربران اف ال استودیو داشته باشیم.
برای مسترینگ دو راه اساسی وجود دارد. میتوانید قبل از اینکه برای آهنگ خود خروجی بگیرید فرایند مسترینگ را انجام دهید، یا اینکه میتوانید از آهنگ خود خروجی بگیرید سپس آن را به عنوان یک ترک صوتی وارد اف ال استودیو کنید و سپس به صورت یک ترک صوتی استریو آن را مسترینگ کنید. مورد اول را بر عهده شما میگذاریم، اما مورد دوم راه بهتری است. چراکه در این صورت وقتی مستر میکنید، تمایل کمتری به ایجاد تغییرات در میکس دارید.
در ادامه به بررسی عناوین زیر خواهیم پرداخت.
- استفاده از لیمیتر
- استفاده از میکسر
- استفاده از ریورب
- استفاده از اکولایزر
- افزودن Saturation
- استفاده از مالتی بند کمپرسور
- صحیح ترین روش خروجی گرفتن
- ایجاد فضای بیشتر در محدوده فرکانسی
1. برای ایجاد فضای بیشتر فرکانسهای پایینهای خود را قطع کنید.
سعی کنید یک Low Cut اضافه کنید و همه چیز را پایینتر از 40 هرتز قطع کنید. با این کار میتوانید فرکانسهایی که گوش انسان توانایی شنیدن آن را ندارد حذف کنید که در این صورت فضای بیشتری برای میکس ایجاد میشود. پس یک Fruity Parametric EQ2 اضافه کنید و یک Low Cut اجرا کنید.
در ادامه بیاموزید : ساخت افکت مالتی بند در اف ال استودیو
2. از کمپرسور مالتی بند استفاده کنید
در این بخش از آموزش شروع مسترینگ در اف ال استودیو باید بگوییم
برای کمپرسور مالتی بند در اف ال استودیو دو گزینه وجود دارد.
- Fruity Multiband Compressor
- Maximus
ما گزینه دوم را پیشنهاد میکنیم چرا که از قابلیتهای پیشرفتهتری برخوردار است. طرز کار Maximus اینگونه است، شما سه باند در اختیار دارید( پایین، میانه، بالا ) که درهر یک از آنها میتوانید محدوده فرکانس را کنترل کنید، همچنین یک باند کمپرسور جداگانه مسترینگ هم در اختیار خواهید داشت. به این ترتیب شما از طریق محدوده فرکانسها بر روی صدا کنترل کامل خواهید داشت، همچنین میتوانید با استفاده از باند کمپرسور مستر، همه باندها را در یک باند ترکیب کنید.
در ادامه بیاموزید : آموزش مسترینگ با پلاگین ماکسیموس
یک مثال ساده
میتوانید تنظیمات کمپرسور سنگینتری برای محدوده فرکانس بین 0 تا 2000 هرتز اعمال کنید، جایی که Kick و Bass معمولاً حضور دارند، که البته این وضعیت، عناصر دیگر را در محدودههای بالاتر، مثل Cymbal و Hat، تحت تاثیر قرار نمیدهد. پس به این ترتیب میتوانید تصمیم بگیرید که اسپلیتهای هر باند در کدام قسمت قرار گیرد، برای این کار میتوانید هر کدام از باندها را در حالت Solo قرار دهید و سپس با انتخاب حالت مناسب میزان فرکانس را تنظیم کنید.
باید بدانید
میتوانید با قرار دادن حالت Monitor نتایج حاصل از کمپرس را روی هر باند مشاهده کنید. مقدار Gain و همچنین زمان Attack و Release را برای هر باند مشخص کنید. همچنین شما میتوانید روی گراف، یک منحنی بکشید و آستانه را مشخص کنید.
ما میخواهیم روی باند پایین کمپرس بیشتری ایجاد کنیم و آن را کمی افزایش دهیم،برای باند میانی از کمپرس کمتری استفاده کنیم و برای باند بالا هم از کمپرس استفاده نمیکنیم، تنها برای پالایش بیشتر جزئیات ترک، مقداری Gain به آن اضافه میکنیم.از باند مستر میتوانید به عنوان یک باند کمپرسور جداگانه استفاده کنید و همه باندها را با یکدیگر ترکیب کنید. اضافه کردن مقدار کمی کمپرسور در اینجا میتواند به متعادل شدن کمپرسور در ترک کمک کند.
3. اضافه کردن Saturation
در این بخش از آموزش شروع مسترینگ در اف ال استودیو با استفاده از Maximus میتوانید به ازای هر باند مقداری Saturation اضافه کنید، که به آن Harmonic Exiting هم گفته میشود. با استفاده از آستانه، شما به دو حالت دسترسی خواهید داشت : حالت A و حالت B : و با استفاده از حرکت دادن شاخص به سمت چپ یا راست که در مرکز قرار دارد میتوانید تعیین کنید که چه درصدی از هر حالت اضافه شود. وقتی شاخص Ceiling را پایین میآورید، میتوانید کاهش Saturation را در باند بشنوید.
در ادامه بیاموزید : آموزش و معرفی پلاگین Parametric EQ 2
4. یک EQ دیگر ؟
پس از به کارگیری کمپرسور مالتی بند،شاید بخواهید کمی تغییرات در EQ ایجاد کنید. اگر اینگونه است پس یک Fruity Parametric EQ2 دیگر اضافه کنید. در برخی موارد اضافه کردن مقداری EQ بیشتر میتوانند جزئیاتی که توسط کمپرسور از دست رفته را بازگرداند. اما انجام این کار همیشه لازم نیست. پس اگر احساس کردید بعد از کمپرس نیاز به کمی تغییرات در EQ دارید این کار را انجام دهید.
در ادامه بیاموزید : آموزش پلاگین حرفه ای ریورب در اف ال استودیو
5. مقداری Reverb
برای ترکیب عناصر با یکدیگر و شکل دادن به ترک میتوانید از Reverb استفاده کنید. برای این منظور میتوانید از Fruity Reverb 2 یا Fruity Convolver Reverb استفاده کنید. در این قسمت هر چه کمتر باشد بهتر است. استفاده بیش از حد آن میتواند برای آهنگ مضر باشد (Muddy) . بنابراین شاخص Wet را در حدود 10 درصد یا کمتر از آن قرار دهید.
در ادامه بیاموزید : آموزش افکت Reverse Reverb بر روی وکال
6. Limiter قدرتمند
آخرین افکتی که به لاین Mastering اضافه میکنید Fruity Limiter است با استفاده از آن میتوانید Perceived Volume کل میکس را افزایش دهید، بهعلاوه از ایجاد Clipping روی خروجی مستر جلوگیری کنید. خروجی را روی 0.1 – DB تنظیم کنید تا بالاتر از 0 DB نرود، سپس میتوانید Gain را افزایش دهید تا Perceived Level کلی آهنگ به حد اکثر برسد.
7. وضعیتهای مختلف میکسر
نکته جالب در اف ال استودیو اینجاست :شما میتوانید وضعیتهای مختلف میکسر را ذخیره کنید و دوباره از آنها در آهنگهای دیگر استفاده کنید. به عنوان مثال تصور کنید که میکس یک آلبوم را انجام دادهاید و میخواهید تمام تنظیمات مستر این آلبوم را دوباره استفاده کنید، اکنون میتوانید از این تکنیک استفاده کنید. در ابتدا باید روی شاخص پیکان که در بالا و سمت چپ پنجره میکسر قرار دارد کلیک کنید و از آنجا به File و به Open بروید و Save Mixer State As را انتخاب کنید.
اکنون وقتی روی آهنگ دیگری کار میکنید،میتوانید همین مسیر را دنبال کنید و Open Mixer State را انتخاب کنید. به این ترتیب میتوانید وضعیت مستر خود را روی آهنگ جدید اعمال کنید. همچنین میتوانید از طریق Browser این تنظیمات را بکشید و در Master Output Channel رها کنید.
در ادامه بیاموزید : آموزش و معرفی میکسر اف ال استودیو
8. استفاده از Dither در خروجی
در این بخش از آموزش مسترینگ در اف ال استودیو باید بگوییم که وقتی کار مستر به پایان رسید، اطمینان حاصل کنید که Dither روی خروجی شما فعال باشد. برای این کار میتوانید به File و از آنجا به Export بروید. قالب را انتخاب کنید. احتمالا بهترین انتخاب قالبی مانند Wave است. حالا یک اسم برای آن انتخاب کنید و آن را ذخیره کنید. یک پنجره Rendering برای شما نمایش داده میشود، بخش Quality را باز کنید، و گزینههای Dithering و HQ For All Plugins را برای دریافت بهترین نتیجه فعال کنید.
نتیجه گیری
بعد از آموزش مسترینگ در اف ال استودیو میتوانید از این چند تکنیک ساده در اف ال استودیو و در کار مسترینگ خود استفاده کنید تا بهتر عمل کنید و نتایج بهتری بدست آورید. در آهنگسازیهای بعدی خود از آنها استفاده کنید.