چگونگی آموزش موسیقی به کودکان
یکی از مواردی که آرزوی اکثر هنرمندان بوده این است که از دوران کودکی یا حتی از سنین پایینتر با موسیقی به صورت تخصصی آشنا می شدند.به شخصه من هم این آرزو را داشته ام چون نه در خانواده هنرمندی متولد شدم نه کسی را داشتم که موسیقی را به صورت حرفهای دنبال کند و مسیر درست را به بنده نشان دهد. همین موضوع باعث شد چند سالی را بدون اینکه در مسیر درست یادگیری موسیقی باشم به صورت پراکنده ادامه دهم و به صورت جدیتر وارد این عرصه نشوم. در این مقاله به صورت کامل بهترین روش آموزش موسیقی به کودکان را به شما خواهیم گفت.
آموزش موسیقی به کودکان
آموزش موسیقی به کودکان در ایران خیلی جدی گرفته نمی شود و بستر مناسبی برای افراد محیا نمی شود و این امر باعث می شود که کودکان ما حتی اگر استعداد فوق العاده ای در این زمینه داشته باشند نتوانند آن را شکوفا کنند و در مسیر درست قرار بگیرند.
در ادامه عناوین زیر را مورد بررسی قرار می دهیم.
- ویژگیهای یک آموزشگاه موسیقی کودک
- بهترین سن برای آموزش موسیقی کودکان
- تشخیص علاقه فرزندان به آموزش موسیقی
- افزایش ضریب هوشی در آموزش موسیقی کودک
- کودکان موسیقی را با آموختن چه سازی شروع کنند؟
- قبل از شناخت موسیقی آنان را به آموزشگاه موسیقی نفرستید!
تشخیص علاقه فرزندان به موسیقی ( بخش اول )
اولین گام برای اینکه تشخیص بدهید که فرزندانتان به چه نوع موسیقی علاقهمند است آن است که به صورت نامحسوس محیطی را فراهم کنید که بتوانند در معرض شنیدن موسیقیهای مختلف قرار گیرند که گوششان به آن عادت کند. لازمه این تکنیک شناخت و تشخیص موسیقی خوب توسط والدین است که باعث می شود که کودکان هم خوراک شنوایی مناسبی را تجربه نمایند.
گام دوم : اگر شما به کنسرت می روید یا بعد از گوش دادن به موسیقی مورد علاقه تان در رابطه با انواع سبکهای موسیقی با کودک خود صحبت کنید لازمه این مورد هم داشتن اطلاعات کلی در مورد سبکهای مختلف موسیقی است که به شدت به شما توصیه می کنیم که اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهید چون به شدت روی کودکانتان تاثیرگذار و از نکات مهم آموزشی است.
گام سوم : به دنبال ساز نباشید. به عنوان مثال ساز گیتار بیس هنرجویان کمتری را نسبت به سازهایی چون گیتار کلاسیک یا پیانو دارند و این مورد در آموزش موسیقی باعث شود که کودک شما از ساز دل زده شود. چون افراد کمتری در کلاس گیتار بیس ثبت نام میکنند و ذوق موسیقی کودک شما به شدت تضعیف می شود و علاقه مندی اش نسبت به موسیقی کمتر می شود.
تشخیص علاقه فرزندان به موسیقی ( بخش دوم )
گام چهارم : قبل از پیشنهاد خرید یک ساز حتما اطلاعات خود را نسبت به آن ساز افزایش دهید و قبل از خرید از قیمت آن آگاه باشید که با موقعیت مالی شما هماهنگی کامل داشته باشد.
گام پنجم : اغلب کودکان ممکن است در اوایل یادگیری فک کنند که کار بسیار سختی است و شما در این شرایط باید فقط آنها را مورد تشویق قرار دهید که باعث ذوق بیشتر در آنها می شود.
گام ششم : گام بعدی انتخاب ساز میباشد. یکی از بهترین سازها برای آموزش موسیقی، فلوت ریکوردر می باشد که بسیار اصولیتر و در عین حال ساده تر می باشد. در مقابل سازهای زهی یا مضرابی چون قوانین مختص به خود را دارند کمی دشوارتر هستند و نگران نباشید بعد از چند سال فرزند شما ساز تخصصی خود را انتخاب می نماید.
گام هفتم : مرحله بعدی فضای نگهداری از ساز و البته اینکه بدانید محیطی را فراهم می آورید که از یک طرف باعث مزاحمت همسایگان نشود و از طرف دیگر کودک شما بتواند آموزش موسیقی کودک را به سادگی ادامه دهد. توجه کنید که اگر این دو مورد را رعایت نکنید در روند یادگیری آموزش موسیقی کودکان اختلال ایجاد می شود.
کودکان موسیقی را با آموختن چه سازی شروع کنند؟
بهترین پیشنهاد برای آموزش موسیقی کودکان فلوت ریکوردر می باشد.چون کودکان از زمانی که اختیار انگشتان خود را در دست می گیرند میتوانند به سادگی با این سازها ارتباط برقرار کنند و این باعث علاقهمندی بیشتر آنها شود.البته این را هم اضافه کنیم که صرفا نوع ساز خیلی اولویت ندارد و مهم این است که کودک شما ارتباط خوبی را با ساز انتخابی برقرار کنند.و بتواند با خلاقیت و البته ذوق موسیقی به یادگیری ادامه دهد.
یک نکته جالب
تشخیص بهترین سن برای آموزش موسیقی به کودک بستگی به نوع ساز انتخابی دارد که در ادامه به بررسی آن می پردازیم.
در ادامه در مورد سازهای زیر صحبت می کنیم.
- پیانو
- سازهای زهی
- سازهای بادی
- سازهای مضرابی
پیانو :
کودک شما باید توانایی ایستادن را داشته باشد. یا حداقل قدرت فشار دادن کلاویهها و همچنین تسلط بر آنها را داشته باشد.
سازهای زهی :
ویلن سازی است که قبل از سن شش سالگی برای یادگیری کودکتان پیشنهاد نمی شود چون یکی از سخت ترین سازها برای یادگیری آموزش موسیقی کودک است و باعث ناامیدی کودک شما می شود.و البته از نظر اندازه مناسب فرزند شما نیست.
سازهای بادی به جز فلوت :
سعی کنید کودک شما زمانی شروع به یادگیری و آموزش موسیقی کودکان کند که قدرت دمیدن در ساز را داشته باشد و دندانهایش به صورت کامل رشد کرده باشد که اختلال در نواختن ساز مورد نظر ایجاد نشود.و البته دقت کنید که از نظر اندازه مناسب فرزند شما باشد.
سازهای مضرابی :
سازهایی مثل گیتار و سه تار برای کودکان زیر 8 سال توصیه نمی شود.چون امکان آسیب به انگشتان دست کودک شما را بالا میبرد.
نکته قابل توجه
توجه داشته باشید که مهارتهای خوانندگی برای نوجوانان زیر 15 سال توصیه نمی شود چون هنوز صدای آنها به بلوغ کامل نرسیده است. و البته اگر خوانندگی به صورت گروههای دسته جمعی برگزار شود حتی در کودکان زیر 3 سال هم به شدت علاقهمندی ایجاد میکند.
کودکان را قبل از شناخت موسیقی به آموزشگاه موسیقی نفرستید!
اکثر کودکانی که قبل از 8 سالگی به کلاسهای آموزش جدی موسیقی فرستاده میشوند، شاید در صورت برخورد با مشکلات یادگیری آموزش موسیقی کودکان نا امید شوند و دیگر این پروسه را یا ادامه ندهند یا به اجبار خانواده این فرایند را ادامه دهند.در روند یادگیری آنها اختلال ایجاد می شود.قبل از هر چیزی سعی کنید با ابزار آموزشی مثل وسایل بازی مرتبط با آموزش موسیقی کودک ، ویدیوهای آموزشی یا گذاشتن فیلمهای موزیکال علاقه آنها را نسبت به موسیقی افزایش دهید تا با علاقه نه به اجبار وارد عرصه یادگیری موسیقی شوند.و وقتی شما در محیط خانه در کنارشان هستید و آنها را تشویق به یادگیری و آموزش موسیقی می کنید باعث دلگرمی کودک شما می شود.
یکی از دلایلی که باعث می شود کودک دلسرد شود این است که در محیط آموزشی خود را با دیگر کودکان مقایسه می کند و اگر سرعت یادگیری کودکی بیشتر از او باشد باعث می شود که از موسیقی به شدت دل زده شود و فک کند که او علاقه به موسیقی ندارد بحث تا قبل از فرستادن کودک به آموزش موسیقی کودک آن را با چند ساز آشنا کنید تا بتواند به کمک شما صدای یک یا دو ساز را در بیاورد تا به موسیقی علاقه بیشتری نشان دهد.
افزایش ضریب هوشی کودکان
همانطور که میدانید موسیقی بخش جدانشدنی در زندگی هر فردی است و باعث آرامش روحی در انسانها می شود. و حتی روانشناسان هم شنیده موسیقیهای آرامش بخش و موسیقی بی کلام را به افراد توصیه میکنند.کودکان هم از این امر مستثنی نیستند و به شدت توصیه می شود که در آنها علاقه ایجاد کنید تا احساس محبت و درک مابقی احساسات برایشان راحت تر شود و این موضوع مستقیما بر روی ضریب هوشی آنها تاثیرگذار است و در یادگیری دروس مدرسه شان هم تاثیرگذار خواهد بود.و عناوینی که عمدتا روی کودک شما تاثیر گذار است را معرفی خواهیم کرد.
- ارتباط کودک با کودکان
- ارتباط کودک با خانواده
- ارتباط کودک با معلم
- ارتباط کودک با پزشک
در ادامه بخوانید : معرفی 5 زن برتر تنظیم کننده و بررسی موضوع زنان در موسیقی
ویژگیهای یک آموزشگاه موسیقی کودک
- نزدیکی به محل کار و زندگی شما
- بکارگیری اساتید آشنا با روانشناسی کودک
- ترجیحا دارای محیطی سرسبز و مفرح باشد
- تجهیزات و ابزار متنوع برای یادگیری کودکان
- دارای امکان برگزاری کنسرتهای کوچک برای تشویق کودک
درباره آرمان ملک
همیشه رویای راه اندازی یک وبسایت آموزش موسیقی با کلی خلاقیت و ایده را داشتم. آن رویا امروز "بیتستان" نام دارد.
نوشته های بیشتر از آرمان ملک