منظور از تئوری موسیقی چیست؟ [تمامی آنچه که باید بدانید]
سوالی که برای علاقمندان موسیقی به وجود میآید بدین صورت است، «منظور از تئوری موسیقی چیست؟»، شاید پاسخ به این سوال سهل نباشد اما تئوری موسیقی ساده است!
موسیقی هم مانند بسیاری از علوم دارای اطلاعات و مطالبی است که یک موسیقیدان به واسطه آنها میتواند قدم به عرصه یادگیری موسیقی بگذارد. این علوم را میتوان در عبارتی با عنوان تئوری موسیقی گنجایش داد که توسط افرادی که تئوریسین نام دارند، بررسی میشود. در واقع مجموع تلاش، تحلیل و بررسیهای تئوریسینها است که موسیقی حاضر را متولد کرده و دنیای آهنگ و نوا را روح بخشیده است.
البته یادگیری تئوری موسیقی منوط به آموزش صحیح است که در موارد بسیاری به سبب عدم آموزش و یادگیری مطلوب، نتیجه دلخواه حاصل نمیشود. از این رو قصد داریم در ادامه این مطلب به نقد و بررسی موراد مربوط به سوال «تئوری موسیقی چیست؟» بپردازیم و همچنین دورهای را جهت سهولت کار به علاقمندان این عرصه معرفی کنیم.
تئوری موسیقی چیست؟
موسیقی یک هنر است و هنر، استعدادی است که از روح و ذات انسان سرچشمه میگیرد. اما نکته قابل توجه در رابطه با هنر موسیقی نیاز به آموختن است. در واقع باید بگوییم که هنر موسیقی زمانی زیبا و وصف ناپذیر میشود که با علم و دانش ادغام شود. همانطور که پیش از این اشاره کردیم، ترکیب علم با موسیقی در قالب تئوری موسیقی تعریف میشود که به قواعد اصلی و پایه ای موسیقی اشاره دارد.
طبق تعریف تئوری موسیقی در پی سالها تلاش و کوشش تئوریسین ها خلق شده است و قرن به قرن گسترش یافته و به بار علمی آن افزوده شده است. چیزی که در حال حاضر از تئوری موسیقی مشاهده میشود در طول زمان زیادی مورد آزمون و خطا قرار گرفته است. اصول آهنگسازی و تنظیم پیوند بسیار محکمی را با تئوری موسیقی تشکیل میدهد. واقعیت امر این است که موسیقی به عنوان یک ساختمان عریض و طویل معنا میشود که تئوری موسیقی پایه و اساس آن را تشکیل میدهد. در حالت کلی بدون وجود تئوری موسیقی بررسی دیگر اجزای این ساختمان ممکن نیست.
موسیقی به عنوان یک زبان جهانی شناخته میشود که میتواند بین افرادی که از قواعد آن آگاه هستند تعامل گفتاری و شنیداری برقرار کند. تفاوت این زبان با دیگر زبانها این است که موسیقی فارغ از نژاد، رنگ پوست، قومیت و یا هر مشخصه دیگری قابل فهم و بیان است؛ چرا که این زبان، در قالب زبان روح تفسیر میشود و با احساسات آدمی سروکار دارد. بنابراین موسیقیدانان و افراد علاقمند به این عرصه باید پیش از اقدام به یادگیری این هنر، علم مربوط به آن را بیاموزند. اگر میخواهید بدانید چرا باید تئوری موسیقی بدانید کلیک کنید.
مزایای یادگیری تئوری موسیقی
شاید بپرسید که یادگیری تئوری موسیقی میتواند چه فوایدی را به دنبال داشته باشد و همچنین چه تاثیری در یادگیری موسیقی دارد. پیش از این هم اشاره کردیم که موسیقی یک هنر است و وجود استعداد ذاتی به همراه علاقه و ذوق برای یادگیری آن میتواند به شدت مفید باشد، اما در حالت کلی دستهای از موارد وجود دارند که با وجود آنها میتوان به این نتیجه دست یافت که یادگیری تئوری موسیقی برای تبدیل شدن به یک موزیسین ماهر و توانمند، جزء ملزومات است. اگر میخواهید به پکیج آموزش تئوری موسیقی رایگان با لینک دانلود دسترسی داشته باشید کلیک کنید.
داشتن سواد موسیقی
وجود مبنای علمی در هر پروسهای میتواند به انجامگیری بهتر آن ختم شود. در خصوص موسیقی هم دقیقا همین نکته صدق میکند و در صورتی که تئوری موسیقی به صورتی درست و اصولی مورد آموزش و یادگیری قرار گیرد، در نهایت سواد موسیقی حاصل میشود. در واقع بدون یادگیری اصولی نمیتوان نوازنده ماهری شد، لذا اگر دوست دارید یکی از هزاران موسیقیدان برتر جهان باشید، یادگیری تئوری موسیقی میتواند بهترین راه چارهای باشد که با مضمون کلاسهای متعدد برای علاقمندان ارائه میشود.
امکان نوازندگی اصولی
ایجاد صدا هنر نیست، بلکه ایجاد صدای روح نواز هنر است! هدف ما از بیان این جمله، این بود که بگوییم اگر تئوری موسیقی را نیاموزید و هرگز نمیتوانید خالق اصواتی باشید که موجب تپش قلب و آرامش روان میشوند. از سوی دیگر اگر سواد موسیقی درست و اصولی داشته باشید، دیگر برای نواختن هر قطعه و نوتهای موسیقی دچار سردرگمی نخواهید شد.
شاید در وهله اول با خود چنین تصور کنید که بدون یادگیری تئوری موسیقی میتوانید نوازنده خوبی باشید، اما به مرور زمان و ارتقاء سطحتان متوجه خلاء علم در کار خود خواهید شد و این خلاء روزبهروز عمیقتر خواهد شد، به طوری که در نهایت به این نتیجه خواهید رسید که برای نواختن نوتهای ساده یک قطعه موسیقی هم دانش کافی ندارید! و دقیقا در همین مرحله با دیار نوتها وداع خواهید گفت و شاید دیگر هیچگاه نخواهید باز هم به سرزمین اصوات سفر کنید. لذا پیش از مواجهه با چنین رویکردی باید به سمت یادگیری اصولی و کاربردی تئوری موسیقی قدم بردارید.
خلاقیت در موسیقی
وجود علم کافی برای شما جسارت تحلیل را به ارمغان میآورد که در این حالت میتوانید با عزت نفس کامل از داشتن مهارت کافی در حرفه خود پیشرفت کنید و تمام قوه خلاقیت خود را جهت انجام هرچه بهتر این فرآیند به کار بگیرید. بنابراین از جمله شاخصهای اساسی علم موسیقی دستیابی به خلاقیت در تفکر است که در ادامه وجود اطمینان از آگاهی موسیقیدان حاصل میشود. با این حساب اگر حس میکنید که خلاقیت و استعداد کافی برای ورود به این حرفه را دارید باید اعتماد بنفس حاکی از علم پسزمینه را در خود تقویت کنید.
ترس از یادگیری تئوری موسیقی!
شاید برایتان جالب باشد بدانید که بسیاری از علاقمندان به موسیقی ترس از یاد نگرفتن دارند! آری درست متوجه شدید، ترس از یاد نگرفتن برای مبتدیانی که تصور میکنند کلمات موجود در این حرفه بسیار سخت و نامفهوم هستند، یک چیز کاملا طبیعی و قابل لمس است. البته در موارد بسیاری هم به سبب آموزش غلط یا به بیانی غیراصولی، هنرجو تصور میکند که قدر فهم مطالب را ندارد و از تئوری موسیقی یک غول بیشاخ و دُم برای خود به وجود میآورد. امتناع از یادگیری به سبب ناآشنا بودن کلمات و مطالب طبیعی است اما اینکه مبتدیان بخواهند تا ابد از آموختن بترسند و یا خودداری کنند، به هیچ وجه درست نیست.
نتیجه گیری
همانطور که بیان کردیم موسیقی یک زبان است و هر زبانی پیش از یادگیری سختیهای خود را دارد. قرار نیست از همان ابتدا الفبای زبان پارسی برای شما تدریس شود. اما با این حال میتوان با آموزش صحیح و اصولی مطالب و شاید کلمات سقیل این حرفه را به سادگی معنا کرد. آموزش غلط گاهی می تواند ساده ترین نکات را به سخت ترین مسائل بدل کند و بالعکس. بنابراین وجود یک مربی حاذق و توانمند به همراه ذوق و استعداد هنری شما میتواند اتفاقات خوشایندی را رقم بزند؛ اتفاقاتی که شاید پلههای رشد و پیشرفت شما را سازنده باشند.
برای این منظور میتوانیم سایت بیتستان را به عنوان یکی از برترینها در عرصه موسیقی معرفی کنیم تا در صورت علاقه و نیاز برای تهیه دوره آموزشی تئوری موسیقی آن اقدام کنید و از آموزش غنی و کاربردی آن نهایت بهره را ببرید.
درباره آرمان ملک
همیشه رویای راه اندازی یک وبسایت آموزش موسیقی با کلی خلاقیت و ایده را داشتم. آن رویا امروز "بیتستان" نام دارد.
نوشته های بیشتر از آرمان ملک
دیدگاهتان را بنویسید