داربوکا یا تمپو چیست
داربوکا چیست : سازهای کوبه ای همیشه طرفداران خاص خود را داشته است. یکی از این سازها که این روزها با اقبال گسترده علاقه مندان روبرو شده داربوکا می باشد. اگر نمی دانید داربوکا چیست و میخواهید اطلاعات کاملی در این رابطه کسب کنید تا انتهای این مقاله با ما در وبسایت بیتستان همراه باشید.
داربوکا چیست
داربوکا یکی از سازهای کوبه ای محسوب می شود که طراحی ظاهری آن شبیه به ساز تنبک است. زمانی که شما با انگشتان خود بر روی پوسته ساز داربوکا ضربه وارد می کنید به طور خودکار باعث ایجاد ارتعاش می شوید و این ارتعاش باعث ایجاد صدا می شود و صدای داربوکا از انتهای آن خارج میشود و صدا در این ساز به این صورت تولید می شود.
بدنه ساز داربوکا بیشتر از فلز ، آهن، سفال و پلاستیک فشرده شفاف یا همان پلکسی می باشد که مقاومت بالایی هم دارند، لازم به ذکر است بدانید که این وزن این ساز بین 2 تا 3 کیلوگرم میباشد و شما بر اساس سطح خود (مبتدی، متوسط ، حرفه ای) یک ساز با وزن ایده آل را انتخاب کنید. ساز داربوکا با نام های دیگری مثل تبلا (Tabla) و دبوکا (ِDebuca) نیز شناخته می شود. جنس پوست ساز داربوکا اغلب از پوست مصنوعی می باشد.
تاریخچه داربوکا
تاریخچه پیدایش داربوکا به 1100 سال قبل از میلاد مسیح باز می گردد. طبق اسناد تاریخی پیدا شده در نواحی بابل و سومر، ابتدا این ساز در این مناطق دیده شده است. ساز داربوکا در معابد و در مقیاس بزرگتری به صورت نشسته بر روی زمین نواخته می شد. از این ساز همواره در مراسم و معابد مذهبی در تمامی فرهنگ های باستانی استفاده می شد چرا که ریتم و ضرب نقشی مهمی در این مراسم ها ایفا میکرد که همچنان در کشور های آسیایی این نکته به قوت خود باقی مانده است.
البته این ساز که اصالت آن به خاورمیانه بر می گردد اکنون به بخش جدایی ناپذیر موسیقی بزمی و رقص در بین فرهنگ های عربی و ترکی تبدیل شده است . تفاوت میان تکنیک های نوازندگی و ضربات انگشت در نواختن این ساز است که سبک های عربی و ترکی را از یکدیگر متمایز کرده است. در فرهنگ ایرانی از این ساز به عنوان تمپو یا ساز تمپوی عربی یاد می شود. این ساز معمولا در موسیقی سبک پاپ و موسیقی های ریتمیک تر بیشتر به گوش می رسد. البته در موسیقی های تلفیقی و سنتی نیز کاربرد دارد. اما نقش اساسی آن در موسیقی نواحی جنوب ایران یا به اصطلاح ” بندری ” بیشتر محسوس است.
فرق تمپو و داربوکا
در ایران به ساز داربوکا تمپو هم گفته می شود و این اسم گذاری بر حسب تکرار زیاد این واژه به وجود آمده است و یکی از دلایل آن این است که از زمانی که یادمان است کلمه تمپو عربی را شنیده ایم و این خود گویای ماجراست. این ساز خوش صدا و جذاب بیشتر در نواحی جنوبی ایران استفاده می شود و البته در موسیقی تلفیقی هم که این روزها جایگاه ویژه ای بین هواداران موسیقی پیدا کرده است استفاده می شود.
امروزه این ساز به یک ساز چند فرهنگی تبدیل شده که در نواحی هند ، آفریقا ، اروپا و حتی در کشور های غربی نیز نواخته می شود. اکثر تنظیم کننده های موسیقی سبک الکترونیک نیز از این ساز زیبا و ریتمیک در آثار خود استفاده می کنند.
سمپل ساز داربوکا
با پیشرفت تکنولوژی و ورود تجهیزات کامپیوتری به صنعت موسیقی ، سمپل ساز داربوکا هم شبیه دیگر سازهای کوبه ای نمونه برداری شد و در قالب لوپ هایی از پیش ضبط شده فرایند تنظیم موسیقی را بسیار ساده و قابل دسترس تر کرد.
پیش نمایش داربوکا نوازی
پیشنهاد ما
اگر نوازنده سازی جز داربوکا هستید و تمایل دارید که به سمپل ها و فایل های ضبط شده این ساز زیبا دسترسی داشته باشید می توانید همین الان روی دکمه سبز رنگ کلیک کنید تا به نسخه کامل این مجموعه بی نظیر دسترسی داشته باشید.
درباره آرمان ملک
همیشه رویای راه اندازی یک وبسایت آموزش موسیقی با کلی خلاقیت و ایده را داشتم. آن رویا امروز "بیتستان" نام دارد.
نوشته های بیشتر از آرمان ملک
دیدگاهتان را بنویسید