هدفون استودیویی و نکات مهم در انتخاب آن
هدفون استودیویی یکی از مهم ترین و اصلی ترین ابزارهای موجود در هر استودیو به شمار می رود و بیراه نیست اگر بگوییم دست راست آهنگسازان، موسیقیدانان، نوازندگان، مهندسین صدا و دیگر اشخاصی است که به صورت حرفه ای با آهنگ و موسیقی و صدا سر و کار دارند، همین هدفون استودیویی است.
این وسیله باید به گونه ای طراحی شود که پاسخگوی تمامی نیازهای حرفه ای این افراد باشد و به طبع باید دارای مشخصه ها و ویژگی هایی باشد که بتواند نیازهای این اشخاص را در حیطه مانیتورینگ و استودیویی، برطرف نماید. در این میان سه مشخصه و ویژگی مهم برای هدفون استودیویی بیان شده که شامل مقاومت و دوام، راحتی و دقت صدا آن هم در استفاده های طولانی مدت از این وسیله است.
مشخصه اول: یک هدفون استودیویی به خاطر اینکه در استودیو استفاده می شود پس باید تاب و توان استفاده هر روزه و همچنین طولانی مدت را برای کاربران داشته باشد به همین خاطر باید از کیفیت و دوام لازم برای این امر برخوردار باشد.
مشخصه دوم: راحتی یکی از عوامل و ویژگی های مهم برای انتخاب یک هدفون استودیویی و همچنین استفاده حرفه ای و طولانی مدت برای افراد به شمار می رود. اگر این هدفون ها از راحتی خوبی برخوردار نباشد قطعاً کاربر برای ساعات طولانی مدت نمی تواند از هدفون استفاده کند و عدم راحتی آن می تواند به مرور زمان برای کاربر آزار دهنده و مشکل ساز باشد. به طور مثال باید از وزن مناسب، پدهای نرم و راحت و همچنین هدبند خوبی برخوردار باشد تا فشار کمتری را به سر وارد کند.
مشخصه سوم: یکی دیگر از ویژگی هایی که باید در انتخاب هدفون استودیویی مد نظر داشته باشید برخوردار بودن از صدایی دقیق، واضح و شفاف است تا به این نحو کاربر بتواند صدایی واقعی تر را به نسبت دیگر هدفون ها دریافت کند.
نحوه انتخاب هدفون استودیویی
اگر زمانی تصمیم به انتخاب هدفون استودیویی گرفتید می توانید آن را به نسبت کاری که از آن می خواهید خرید کنید. به طور مثال برای استفاده هایی مانند مسترینگ و میکس می توانید از هدفون هایی که پشت باز و یا پشت بسته هستند، استفاده کنید اما به هنگام ضبط صدا می توانید از مدل های پشت بسته استفاده کنید به خاطر اینکه نشتی صدای کمتری را به نسبت دیگر هدفون ها دارند.
انواع هدفون استودیویی
همان طوری که مطلع هستید هدفون استودیویی انواع مختلفی دارد. به طور مثال هدفون هایی که روی گوش قرار می گیرند (circumaural) دارای پدهای خاصی هستند که به صورت کامل گوش را تحت پوشش خودشان قرار می دهند تا نویزهایی که بیرون از محیط هستند را ایزوله کنند و به همین دلیل این نوع هدفون ها به طور معمول بزرگ و سنگین هستند.
نمونه دیگری از هدفون استودیویی به نام supra-aural وجود دارد که به صورت کامل روی گوش قرار می گیرد و در برابر نویزهای احتمالی که در بیرون است محافظت کمتری دارند و همچنین نشت صدا به بیرون دارند اما نسبت به نمونه قبلی سبک تر هستند. این نمونه هدفون ها بیشتر مناسب دی جی ها است که نیازی به ایزوله شدن کامل ندارند.
هر کدام از این دو نمونه هدفون استودیویی که بیان کردیم دارای دو نوع اصلی است. یکی پشت باز و دیگری پشت بسته که در زیر به این نمونه هدفون ها هم اشاره ای کوتاه خواهیم داشت:
اطلاعاتی در مورد هدفون استودیویی پشت باز و پشت بسته
هدفون های پشت باز
این نوع هدفون ها بیشتر از یک ترنس دیوسر(transducer) استفاده می کنند. این هدفون استودیویی در یک فضای با فاصله کم از سر قرار دارد و در بدنه آن از فوم استفاده شده که به طور معمول تهویه مطبوع بر عهده چند شیار یا سوراخ است که در آن تعبیه شده. به هنگام استفاده از هدفون های پشت باز، مقداری از صدای بیرون به داخل هدفون سرایت می شود و به طبع به صورت کامل ایزوله نیست اما به هر حال این نوع هدفون ها صدای طبیعی تری را به شنونده ارائه می دهند.
ایراد هدفون استودیویی پشت باز
ایرادی که بر این نوع هدفون ها وارد است، ایزوله کردن کمتر صدای بین داخل و خارج هدفون است. این مورد باعث می شود که صدای بیرون خیلی راحت تر و آسان تر وارد هدفون شود و اگر مایل به ایزوله کردن کامل صدا هستید پس پیشنهاد نمی کنیم که این نوع هدفون ها را خریداری کنید.
موردی دیگری که می توان در مورد هدفون استودیویی پشت باز بیان کرد این است که سیگنال داخل هدفون می تواند به بیرون از هدفون نشت پیدا کند و دوباره توسط خود میکروفن برداشته شود به خصوص مواقعی که میکروفن خواننده به شخصی که در حال اجرا است، نزدیک و نزدیک تر شود. این مورد زمانی می تواند مشکل ساز شود که در ورودی های هدفون یک ترک برای مترونوم گرفته شده باشد به خاطر همین ممکن است صدای آن در ترک ها و قسمت های ضبط شده، شنیده شود.
از هدفون استودیویی پشت باز بیشتر برای مانیتور کردن آن هم به هنگام ضبط استفاده می کنند اما به شرط آنکه به میکروفونی که در حال ضبط کردن صدا است زیاد نزدیک نشوید. اما از آن طرف این نوع هدفون ها برای میکس کردن صدا زیاد مناسب و کاربردی نیستند به خاطر اینکه بیس ناپایداری را به کاربر ارائه می دهد ولی برای بررسی میکس آن هم در اواخر کار بسیار مناسب هستند. یکی از بهترین کمپانی های تولید هدفون بایرداینامیک است که با آدرس اینترنتی https://europe.beyerdynamic.com/ شناخته می شود.
- هدفون استودیویی پشت بسته
این نوع هدفون ها سطح صدای بسیار بالاتری را تولید می کنند و تنها دلیل آن این است که اجازه وارد شدن و یا خارج شدن صدا به داخل هدفون را نمی دهند و گوش را نسبت به فضا و صدای محیط، کاملاً ایزوله می کند. هدفون استودیویی پشت بسته صدای بیس بهتری را به نسبت هدفون قبلی تولید می کند چرا که فرکانس های پایین داخل هدفون باقی می مانند و به بیرون درز نمی کنند.
در استودیوها بیشتر سعی می شود از هدفون استودیویی پشت بسته برای مانیتور کردن آن هم در حین ضبط استفاده شود به خاطر اینکه این هدفون ها کمتر دچار مشکلاتی مانند نشت صدا می شوند. مورد دیگر این است که این نوع هدفون ها صدای بیرون را تا حد خیلی زیادی ایزوله کرده و سپس صدا را به صورت مستقیم به داخل گوش منتقل می کند و این باعث می شود که صدای یک ترک را بسیار متفاوت تر با بلندگو، پخش کنند.
درباره آرمان ملک
همیشه رویای راه اندازی یک وبسایت آموزش موسیقی با کلی خلاقیت و ایده را داشتم. آن رویا امروز "بیتستان" نام دارد.
نوشته های بیشتر از آرمان ملک1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام.خیلی ممنون بابت این مطالب مفیدتون
فقط از هدفون های نیمه باز تو چی اتفاده میشه؟ درباره این چیزی ننوشته بودید