راهنمای جامع خرید گیتار بیس
گیتار بیس (Bass Guitar) که به آن بیس یا باس هم گفته می شود در اصل یک ساز از نوع زخمه ای است که از نظر شکل ظاهری و حتی اجزای تشکیل دهنده شباهت خیلی زیادی به گیتار الکتریک دارد و تنها تفاوتی که با گیتار الکتریک دارد این است که نت ها را بم تر می نوازد و از آن طرف دسته آن هم به نسبت بلندتر است. در ادامه با راهنمای جامع خرید گیتار بیس در خدمت شما هستیم. در ضمن ما به شما کمک می کنیم که با مبحث ساز شناسی آشنایی بیشتری پیدا کنید.
نگاهی به تاریخچه گیتار بیس
این گیتار در تمامی سبک های موسیقی مانند راک، کانتری، جاز، بلوز، فیوژن، متال، پاپ و غیره مورد استفاده قرار می گیرد و اولین بار در سال 1930 توسط شخصی به نام Paul Tutmarc طراحی و ساخته شد. زمانی که گیتار بیس ساخته شد طرفدار خاصی نداشت اما به مرور زمان و بعد از 20 سال در دهه 1950 میلادی برخی از موزیسین ها به دنبال جایگزینی برای کنترباس (Double Bass) بودند.
در دهه 50 میلادی موزیسین ها و گروه های موسیقی برای نواختن بیس لاین ها از کنترباس بهره می بردند اما استفاده از آن مشکلات زیادی را برای گروه به وجود می آورد. یکی از این مشکلات این بود که حجم و وزن آن خیلی زیاد بود و به طبع حمل و جابجایی آن بسیار سخت بود. مورد دیگری که می توان بیان کرد این است که کنترباس ظاهری بزرگ و همچنین وزن زیاد، اما صدایی ضعیف داشت و در اجراهای زنده صدای آن خیلی به سختی شنیده می شد و وصل کردن آن به تقویت کننده صدا یا همان آمپلی فایر تقریباً غیرممکن بود.
مشکل دیگری که کنترباس ها به وجود می آوردند این بود که اجرای دقیق نت ها بر روی آنها در خیلی از موارد امکان پذیر نبود و نت ها هم فالش می شدند. تمامی این مشکلات موجب شد تا موسیقی دان ها و موزیسین ها به دنبال یک جایگزین مناسب برای کنترباس بودند تا اینکه توانستند گیتار بیس را طراحی و تولید کنند و این گیتار توانست مشکل فالش را در نت ها برطرف کند. این گیتار به سرعت جای خودش را در گروه ها به جای کنترباس پیدا کرد و در حال حاضر بعد از گذشت حدود 70 سال از ابداع گیتار بیس هنوز هم این ساز در اکثر گروه های موسیقی مختلف استفاده می شود.
به نظر شما تلفظ گیتار بیس درست است یا گیتار باس؟
این سوالی است که ذهن خیلی از افراد را به خودش مشغول کرده و در کل از نظر املایی و دیکته این ساز به bass یا صداهایی با فرکانس پایین مشهور است و کلمه بیس (base) به معنی پایه و اساس است که هیچ ارتباطی با این ساز ندارد اما نکته ای که وجود دارد این است که در زبان انگلیسی تلفظ این کلمه، بیس /beis/ گفته می شود و به خاطر همین است که اکثر مردم در ایران به این گیتار، گیتار بیس می گویند.
این گیتار هم مناسب بخش های ملودیک موزیک و هم مناسب بخش های ریتمیک است و در کل یک گیتار همه کاره به حساب می آید و در این مقاله قصد ما این است که یک راهنمای جامع خرید گیتار بیس در اختیار شما قرار دهیم تا با اطلاعاتی کامل و خیالی آسوده تر اقدام به خرید این ساز آن هم با توجه به نیازهای خود کنید. پس تا پایان مقاله همراه ما باشید در ضمن برای خرید گیتار می توانید وارد لینک آبی رنگ شوید.
راهنمای جامع خرید گیتار بیس
قبل از اینکه اشتباهی در خرید گیتار بیس به وجود بیاید باید از وقوع آن جلوگیری کنیم و می بایست موارد زیادی را قبل از خرید مورد توجه خودتان قرار دهید. به طور کلی سه موردی که باید به آن توجه کنید این موارد هستند:
تعداد استرینگها
به طور سنتی گیتار بیس سازی است که 4 استرینگ دارد اما در برخی موارد هم گیتارهایی دیده شده که 5، 6 و حتی 12 استرینگ دارند و گیتار بیس هایی که دارای 4 استرینگ هستند مناسب اشخاصی است که مبتدی و تازه کار هستند و به تازگی قدم در این مسیر گذاشته و شروع به نواختن با این گیتار کرده اند.
اما در مقابل گیتارهایی که استرینگ های بیشتری دارند شاید بتواند قابلیت های نوازندگی را در شما بالاتر ببرد اما در وهله اول پیشنهاد می کنیم که از گیتار 4 استرینگ استفاده کنید به خاطر اینکه نواختن با آن خیلی راحت تر از گیتار بیس هایی است که استرینگ های بیشتری دارند.
مورد دیگری که باید به آن توجه کنید این است که انتخاب این نوع گیتارها آن هم بر اساس استرینگ به نوع موسیقی که قرار است بنوازید، بستگی دارد. به طور مثال اگر در سبک های موسیقی هوی مثل Deathcore و یا ژانرهای مشابه به آن علاقمند هستید پس پیشنهاد می کنیم گیتارهایی با استرینگ های اضافی خریداری کنید. نکته ای که نباید آن را فراموش کنید این است که انتخاب گیتار بر اساس استرینگ به خودتان بستگی دارد اما فراموش نکنید که شما به راحتی می توانید با 4 استرینگ تقریباً همه کاری را انجام دهید.
نوع الکترونیکها
این نوع الکترونیک ها که در گیتار بیس وجود دارد به دو دسته تقسیم می شوند:
دسته اول مدل های اکتیو: گیتار بیس های مدل اکتیو از خروجی های قوی تری برخوردارند که اکولایزرهای مناسب تری را هم شامل می شوند.
دسته دوم مدل های پسیو: گیتار بیس های مدل پسیو در کل گیتارهایی استاندارد هستند که نیاز به منبع انرژی اضافی ندارد و به نسبت گیتارهای مدل اکتیو کارآمدتر هم هستند.
راحتی در نوازندگی با گیتار بیس
به مانند تمامی سازها و گیتارهای دیگر احساس راحتی به هنگام نوازندگی به خصوص قبل از اینکه اقدام به خرید گیتار بیس کنید از جمله مواردی است که از اهمیت زیادی برخوردار است. به طور مثال استایل بدنه و همچنین مشخصات نک از نمونه مسائلی است که در راحتی یا سختی نوازنده به هنگام نواختن با گیتار بیس باید به آن توجه کرد.
برای نمونه برخی از گیتاریست ها احساس راحتی بیشتری با گیتار بیس هایی دارند که از بدنه های بزرگی برخوردارند اما در مقابل برخی دیگر از گیتاریست ها ترجیح می دهند که از گیتارهایی با بدنه های کوچک و جمع و جور که دست و پا گیر نباشد، استفاده کنند.
یکی دیگر از عواملی که در راحتی نوازنده گیتار تأثیرگذار است مشخصات نک است. با توجه به اندازه دست ها، نوازنده این اختیار را دارد که از گیتار بیس هایی که دارای نوک پهن یا باریک و یا ضخیم و نازک استفاده کنند. به هر حال نک ها انواع و اقسام متفاوتی دارند که باید یکی از این موارد را که احساس راحتی بیشتری به هنگام نوازندگی به وجود می آورد، انتخاب کنید.
برای خرید گیتار بیس چقدر می خواهید هزینه کنید؟
مشخص کردن بودجه در واقع یکی از موارد مهمی است که به هنگام خرید گیتار بیس و یا هر ساز دیگری باید آن را مد نظر داشته باشید. فرقی نمی کند که یک گیتاریست مبتدی یا حرفه ای هستید به هر حال گیتار بیس هایی که گران قیمت تر هستند این تضمین را می دهند که هم کیفیت بهتر و هم ماندگاری طولانی تری را به شما تحویل می دهند. پس منطقی تر و عاقلانه تر این است که روی گیتارهایی سرمایه گذاری کنید که ارزش خرید داشته باشند و در دراز مدت سود زیادی را به شما برسانند. در ضمن برای خرید آلات موسیقی وارد لینک آبی رنگ شوید.
تأثیری که چوب ها (تُن وود) در بدنه گیتار بیس دارند
تُن وود در واقع همان چوب هایی هستند که گیتارها را از آن می سازند و در این میان تُن گیتار هم به عوامل متفاوت و گوناگون از چوب ها گرفته تا روش ساخت، کیفیت ساخت، قطعات فلزی یا مکانیکی، پیکاپ ها و آمپلی فایرها وابسته است. شاید بتوان پیکاپ یا آمپلی فایر را تعویض یا تغییر داد، شاید بتوان بر سر راه سیگنال ها افکت قرار داد اما چوب هایی که تشکیل دهنده گیتار بیس هستند را به هیچ عنوان نمی توان تغییر داد و این خیلی مهم است که از همان ابتدا و قبل از خرید گیتار به جنس چوبی که از آن ساخته شده اند، توجه کنیم در این قسمت از راهنمای جامع خرید گیتار بیس به برخی از تُن وودهایی که تأثیر زیادی در ساخت گیتار بیس دارند، اشاره ای کوتاه خواهیم داشت.
چوب ماهاگانی
بهترین گیتار بیس
چوب ماهاگانی در واقع یک چوب عمیق و دارای صدادهی کاملاً غنی که دارای رنگ قهوه ای است و یک چوب به نسبت سنگین و دارای ساستین (ماندگاری و پایداری) بسیار بالایی است. یکی از مشهورترین و معروف ترین گیتار بیس هایی که از چوب ماهاگانی ساخته شده، Gibson Les Paul است که هم نک و هم بدنه این گیتار از جنس ماهاگانی است. در قسمت پشتی و پهلوهایی این گیتار به وضوح می توانید چوب هایی که از این جنس به کار رفته را مشاهده نمایید.
چوب بیس وود
یکی از ارزان ترین چوب هایی که گیتارهای بیس از آن ساخته می شود چوب بیس وود است که در واقع در برخی از گیتارهایی که قیمت متوسطی دارد استفاده می شود اما شاید این موضوع شما را به شک بیندازد که این چوب از کیفیت پایینی برخوردار است اما در واقع بیس وود از عمق و گرمی صدایی خوبی برخوردار است که شباهت زیادی به چوب ماهاگانی دارد و یک چوب کاملاً ایده آل برای ساخت گیتارهای بیس است.
چوب آلدر
این چوب با وزن سبکی که دارد بیشتر در بدنه گیتارهایی مانند استراتوکستر Fender مورد استفاده قرار می گیرد و در واقع تا حدود زیادی نقش اصلی را در ایجاد صدای اسنپی در گیتارهای استرت بر عهده دارند. چوب آلدر این توانایی را دارد که میدرنج هایی قوی را تولید نماید و از آن طرف می تواند به صورت همزمان بیس هایی قوی و تریبل هایی روشن هم ارائه کند.
درباره آرمان ملک
همیشه رویای راه اندازی یک وبسایت آموزش موسیقی با کلی خلاقیت و ایده را داشتم. آن رویا امروز "بیتستان" نام دارد.
نوشته های بیشتر از آرمان ملک
دیدگاهتان را بنویسید