مراحل ساخت آهنگ حرفه ای (صفر تا صد)
مراحل ساخت آهنگ چیست: هر آهنگ بی کلام یا با کلام که به آن گوش میکنید، بعد از گذراندن چند مرحله در قالب یک فایل نهایی با فرمت صوتی Mp3 یا Wave آماده می شود. در این مقاله قصد داریم مراحل ساخت آهنگ را به شما بگوییم پس درادامه با من همراه باشید.
مراحل ساخت آهنگ
ساخت آهنگ با کامپیوتر شامل مراحلی است که هر مرحله از آن باید به صورت حرفه ای انجام شود تا مخاطب از شنیدن اثر نهایی لذت ببرد. فرقی نمی کند که آهنگ مورد نظر در چه سبکی باشد ، مهم این است که مراحل به صورت اصولی و قدم به قدم طی شود.
در گذشته ساخت آهنگ با چالش های زیادی روبرو بود و برای تولید یک اثر ضبط شده نیاز بود که یک گروه موسیقی شامل نوازنده و خواننده در یک مکان در کنار هم جمع می شدند و همزمان به اجرای موسیقی میپرداختند و اگر خوش شانس بودند صدای اجرای آنها ضبط می شد و بعد از آن با چالش های فراوان به گوش مخاطب می رسید و هر شخصی که میخواست وارد آهنگسازی شود باید مراحل پیچیده ای را پشت سر میگذاشت. امروزه به این صورت نیست و کامپیوتر یا لپ تاپ و تجهیزات تولید موزیک بسیاری از این مسائل را حل کرده است.
شعر یا ترانه
قدم اول برای تولید یک موسیقی با کلام که خواننده قرار است روی آن اجرا کند، شعر یا ترانه می باشد که اعلب توسط ترانه سرا یا شاعر نوشته می شود و یا از ابیات شاعران قدیمی برای اینکار استفاده می شود که در هر دو صورت امکان پذیر است. شعر یکی از ارکان اصلی مراحل ساخت آهنگ است و بقیه مراحلی که در ادامه به آن میپردازیم بسته به موضوع و ضرب شعر ساخته می شود. حتی فضای کلی یک آهنگ براساس موضوع و نوع شعر یا ترانه انتخاب می شود.
ملودی سازی (آهنگسازی)
بعد از آنکه شعر مشخص شد نوبت آن رسیده است که نحوه اجرای آن شعر مشخص شود و این مرحله یکی دیگر از مراحل مهم ساخت آهنگ است. اگر این مرحله با مرحله شعر و ترانه هماهنگی داشته باشد قطعا شاهد اقبال بیشتر شنوندگان و مخاطبان موسیقی خواهید شد. بگذارید با یک مثال این موضوع را به شما توضیح دهیم. عبارت دوست دارم کلمه ای است که در بسیاری از موسیقی های عاشقانه استفاده شده است ولی ملودی سازی یا آهنگ سازی همان بخشی است که باعث شده هنوز هم بتوان با سبکی جدید نوعی متفاوت از این کلمه را به صورت ملودی بیان کرد. شما به عنوان یک آهنگساز می توانید به بی نهایت روش کلمه دوست دارم را بیان کنید. طوری که مخاطب از شنیدن آن لذت ببرد و مفهوم متفاوتی از آن را درک کند. در ضمن در مقاله ای جداگانه آموزش ساخت ملودی را مورد بررسی قرار داده ایم که میتوانید بخوانید.
همچنین برای ساخت ملودی نیازی به ساز یا ابزار پیچیده ندارید، در بیشتر موارد ملودی با زمزمه کردن ساخته میشود و به تنظیم کننده آهنگ توضیح داده میشود که زیر و بم اصلی این قطعه به چه شکلی ایجاد میشود. پس تنها ابزاری که برای ساخت ملودی نیاز دارید این است که با هر ابزاری که در دسترس است، بتوانید منظور خود را از نحوه اجرای قطعه به تنظیم کننده آهنگ برسانید. ولی در موارد زیادی هم برای ملودی سازی از سازها استفاده می شود. بعد از اتمام این مرحله تمامی نُت ها و آکوردهای موسیقی مورد نظر شما زیر شعر نوشته می شود و شعر و ملودی شما وارد مرحله بعدی یعنی همان تنظیم آهنگ می شود. در ضمن اگر نمی دانید اول شعر باید ساخته شود یا ملودی ، مقاله ای که تحت عنوان اول ملودی بسازیم یا شعر بنویسیم این موضوع را توضیح داده ایم.
تنظیم آهنگ
حال نوبت تنظیم کننده آهنگ است که بر اساس علم موسیقی و شناخت دقیق و بالایی که از سازهای موسیقی مختلف دارد، نتهای هر ساز را در کنار هم قرار داده و سازها را در کنار هم قرار دهید. این فرآیند پیچیدهترین بخشی است که برای ساخت یک آهنگ طی میشود.
تنظیم آهنگ نیاز به داشتن دانش بالا در زمینه موسیقی و آشنا بودن با سازهای مختلف دارد تا آهنگساز که در حال تنظیم موسیقی است بتواند اولا بهترین سازها را برای موسیقی انتخاب کند و ثانیا سازهایی که در قطعه پخش میشود را به زیباترین شکل ممکن تنظیم کند.
حالا نوبت نوازندگان است تا هر یک از آنها با سازی که وظیفه نواختن آن را دارند، شروع به اجرای قطعه کنند. در موسیقی که به صورت زنده اجرا میشود، میبینیم که سازها مدام در حال جست و خیز هستند؛ گاهی ساکت و آرام میشوند و هیچ صوتی از یک ساز به گوش نمیرسد، گاهی هم شروع به نواخته شدن آنها میشود. در واقع این بخش از موسیقی توسط تنظیم کننده مشخص شده است که آن هم بر اساس ملودی آهنگ پیاده سازی شده که هر ساز قرار است در چه بازه زمانی و با چه شدت و حالتی نواخته شود.
اما در قطعه موسیقی که خبری از اجرای زنده نیست اتفاق به نوع دیگری رقم میخورد. تا سالها پیش این روند به این شکل بود که هر نوازنده، قطعهای که وظیفه اجرای آن را داشت در استودیو به صورت تکنوازی مینواخت و سپس با ضبط اجرای هر ساز کار میکس روی آهنگ آغاز میشد تا اجرای هر ساز را در جای خود قرار دهد که خروجی آن به فرمایتهایی مثل midi میباشد. اما امروزه و در سالهای اخیر که موسیقی در حال سوق دادن به شکل الکترونیک است، دیگر نیازی نیست که حتی ضبط آهنگ توسط ساز صورت گیرد. کافی است یکی از دهها برنامه ساخت آهنگ را روی کامپیوتر خود نصب کنید.
به کمک یک برنامه میتوانید قطعات هر ساز را که پیش از این در بهترین استودیوهای دنیا و با بالاترین کیفیت ممکن ضبط شده را اجرا کرده و در همان جا نیز اجرای هر ساز را در بازه زمانی خود قرار داده و کار میکس آهنگ را جهت طی مرحله مسترینگ نهایی کنید. اگر نمی دانید آهنگسازی را از کجا شروع کنید همین الان کلیک کنید.
میکس و مسترینگ
مرحله آخر تولید موسیقی میکس و مسترینگ است که باعث افزایش کیفیت موسیقی می شود. یعنی هر کدام از سازهایی که چه به صورت زنده چه به صورت نرم افزاری در نرم افزار استفاده شده اند باید استانداردسازی شوند تا دقیقا مثل یک آهنگ حرفه ای که در ماشین یا هر سیستم صوتی دیگری میشنوید صدا دهد. در واقع این مرحله برای ایجاد شفافیت و افزایش کیفیت پروژه موسیقی شما انجام می شود. البته ما در مقاله ای جداگانه به بررسی مفهوم و سوال میکس و مسترینگ چیست پرداخته ایم که می توانید همین الان آن را بخوانید.
درباره آرمان ملک
همیشه رویای راه اندازی یک وبسایت آموزش موسیقی با کلی خلاقیت و ایده را داشتم. آن رویا امروز "بیتستان" نام دارد.
نوشته های بیشتر از آرمان ملک
سلام وقتتون بخیر
من گوینده هستم و دنبال دورهای برای تنظیم حرفهای صدای زیر برای وویس ها میگردم و متاسفانه نمیدونم دقیقا باید چکاری انجام داد.
ممنون میشم اگر راهنمایی کنید
سلام وقت بخیر . لطفا با شماره تلگرام سایت در ارتباط باشید.
سلام خسته نباشید …
این آهنگ های پخش شده در SoundCloud با چه نرم افزار هایی ریمیکس می کنند ؟ برای شروع کدوم نرم افزار رو پیشنهاد می کنید ؟ بنده لپتاب قوی هم دارم و اینکه میخوام بدونم آیا دستگاه حتما و حتما لازمه و تمام این افرادی که ریمیکس می کنند به سبک های مختلف دستگاه دارن ؟ ممنون میشم جواب بدین
سلام سایت بسیار جالبی دارید. بسیار لذت بردم. لطفا در صورت امکان از سایت های من هم دیدن نمایید و نظرتان را برای بهتر شدن سایتام بگویید.
خیلی از شما ممنونم بابت پاسخ
با عرض معذرت یک مورد دیگر سئوال دارم
چرا وقتی خود برای خود میخوانیم صدا برای خودمان جذاب است ولی وقتی در ضبط صوت تلفن میخوانیم یا پشت تلفن حرف میزنیم صدا برایمان جور دیگریست یا انگار صدا تو دماغی است؟
آیا دلیلش میتواند بی کیفیت بودن ضبط صوت باشد یا میتواند رصد نکردن سیگنال های صوتی توسط گوش خود شنونده باشد؟
ممنون
سلام و خسته نباشید
چرا در اجرای خواندن در موسیقی از هدفون استفاده میشود؟
ایا تاثیر خاصی بر روی صدا دارد؟؟
سلام دوست من . چند تا دلیل داره . اول اینکه صدای خودتون رو میشنوید و حس بهتری رو تجربه می کنید . البته بعضی دوستان هم علاقه به شنیدن صدای خودشون ندارن که با یه گوش فقط موزیک رو میشنون یا صدای خودشون رو از تو هدفون قطع میکنن.
دلیل دوم اینکه صدا باید توی هدفون شنیده بشه . وگرنه صدا و صدای اهنگ با هم رکورد میشه که دیگه اون کیفیت لازم رو نداره و نمیشه کار رو میکس کرد . صدای خواننده باید خام و صدای اهنگ و ادواتش هم باید خام رکورد بشه که نهایتا با یه میکس خوب بتونید کیفیت بهتری رو تجربه کنید . امیدوارم تونسته باشیم پاسخ سوالتون رو داده باشیم. موفق باشید.