راهنمای جامع خرید میدی کنترلر مناسب
میدی کنترلر که به میدی کیبورد هم مشهور است در واقع یکی از تجهیزات استودیویی خانگی و حرفه ای به حساب می آید که برای ساخت موسیقی به کار می رود و خیلی از آهنگسازها و موزیسین ها چه روی صحنه و به صورت زنده و چه در استودیوها از این وسیله بهره کافی را می برند به خاطر اینکه به وسیله این دستگاه می توانند به صورت گسترده به سازهای مجازی زیادی دسترسی داشته باشند. در ادامه با راهنمای جامع خرید میدی کنترلر همراه باشید.
در مقاله های قبلی به این موضوع اشاره کردیم که یکی از دلیل های اصلی و مهم در دهه 80 میلادی که باعث ارتقاء میدی کنترلر شد این بود که نیازیی مُبرم به این داشتند که تا به وسیله یک کیبورد بتوانند صدای چندین سینتی سایزر را به صورت همزمان کنترل کنند و هم اکنون هم خیلی از افراد، از اشخاصی که با لپ تاپ اقدام به آهنگسازی می کنند گرفته تا موزیسین ها و موسیقی دانانی که در استودیوهای حرفه ای و یا خانگی فعالیت می کنند، متخصصین و طراحان صدا و خلاصه هر شخصی که در حوزه ساخت موسیقی فعالیت می کنند سعی بر این دارند که از میدی کنترلر و امکانات بیشمار آن بهره کافی را ببرند.
یکی از مهم ترین مزیت هایی که میدی کنترلر می تواند در اختیار شما قرار دهد این است که هم انعطاف پذیری خوبی دارند و به اصطلاح همه کاره هستند و هم قابلیت جابجایی دارند و به راحتی و سادگی می توانید به وسیله این دستگاه، تمامی نرم افزارها و سخت افزارهای جهان موسیقی را کنترل نمایید. این دستگاه ها مجهز به کلاویه های پیانویی هستند که چندین کلید و اسلایدر روی آن قرار دارد که تمامی این کلیدها به وسیله ماژول های صدا، نرم افزارهای کامپیوتری کنترل می شوند.
در این مقاله قصد داریم یک راهنمای جامع خرید میدی کنترلر در اختیار شما قرار دهیم تا با آگاهی و دانش کافی اقدام به خرید این نوع دستگاه ها کنید.
راهنمای جامع خرید میدی کنترلر
در میدی کنترلر به چند کلاویه نیاز دارید
قبل از اینکه بدانید به چند کلاویه روی میدی کنترلر خود نیاز دارید سعی کنید به این سوالات پاسخ دهید. جواب هایی که به دست می آورید مشخص می کند که به چه تعداد کلاویه نیازمند هستید.
- چه اندازه فضای خالی در استودیو خانگی شما وجود دارد؟
- آیا قرار بر این است که میدی کنترلر خودتان را جابجا نمایید؟
- قابلیت جابجایی و حمل و نقل میدی کنترلر تا چه اندازه برای شما اهمیت دارد؟
- آیا مایلید با هر دو دست تان اقدام به نواختن کنید؟
پاسخ هایی که به این سوالات می دهید مشخص می کند به چه تعداد کلاویه روی کنترلر نیاز دارید. به طور معمول میدی کنترلر در طرح های متنوعی عرضه می شوند که معمولاً با 25، 49، 61 و یا 88 کلاویه عرضه می شود و طول هر یک می تواند بین 20 اینچ تا 50 اینچ متغییر باشد. در برخی موارد هم می توانید مدل هایی را مشاهده کنید که دارای 32، 37 و یا 73 کلاویه هستند.
توجه به اکشن کیبوردها در میدی کنترلر
میزان حساسیت کلاویه ها به تاچ انگشتان یکی از ویژگی های مهمی است که باید در هر میدی کنترلر به آن توجه خاصی داشت که به این میزان حساسیت اکشن کیبورد گفته می شود. به عنوان یک نوازنده اگر از میدی کنترلر استفاده می کنید بایستی تحت هر شرایطی در نواختن کلاویه ها یک حس راحتی داشته باشید و هیچ تفاوتی بین اجرا در استیج یا در یک استودیو خانگی و حرفه ای وجود ندارد.
باید به این نکته توجه کنید که اکشن کیبورد به صورت کاملاً مستقیم در نتیجه بخش بودن کار و همچنین افزایش میزان خلاقیت شما تأثیرگذار است و همچنین این ارتباط زمانی بیشتر می شود که بدانید از چه اکشنی برای کیبورد خودتان استفاده کنید.
اکشن کیبوردها دارای سه نوع مختلف هستند:
نوع اول: Weighted Hammer Action
برخی از میدی کنترلرها به گونه ای طراحی شده اند که حالت مکانیکی کلیدهای پیانو را تا حد زیادی شبیه سازی کنند که این نوع دارای 88 کلید است اما به خاطر اینکه این کنترلرها چکش یا فنر ندارد انجام این کار یک مقدار می تواند سخت و دشوار باشد برای همین بسیاری از تولید کننده ها از روش ها و تکنیک های متنوعی استفاده می کنند تا هم وزن آنها را بالا ببرند و هم فنرها را در میدی کنترلر قرار دهند تا به این وسیله بتوانند یک پیانو واقعی را مدل سازی نمایند.
با این کار یک حس واقعی به نوازنده ها دست می دهد که انگار یک پیانو واقعی را می نوازند. استفاده از اکشن کنترلری مانند weighted hammer-action یک گزینه کاملاً مناسب و ایده آل برای اشخاصی است که تا به حال پیانو می نواختند و یا آهنگ هایی که می نوازند بیشتر شامل صدای پیانو است.
نوع دوم: Semi-weighted Action
این کلاویه به مانند کلاویه قبلی (weighted hammer-action) است و شباهت زیادی با آن دارد اما تفاوتی که نسبت به آن دارد این است که هم سبک تر هستند، هم حساسیت کمتری دارند و هم حالت سخت و حرکت فنری مثل کلاویه weighted action ندارد و همین مورد باعث شده که این اکشن کنترلر میان نوازنده ها محبوبیت بیشتری پیدا کند. در این بین اگر به این مورد نیازی ندارید که حتماً کیبوردتان به پیانو شباهت زیادی داشته باشد و اهمیت چندانی هم برای شما ندارد می توانید از اکشن کیبورد استفاده نمایید.
نوع سوم: Synth Action
اکشن کیبوردی مانند Synth Action در میدی کنترلر یک عملکرد مشابه مانند ارگان های الکترونیک دارند. در زیر این کلاویه ها یک فنر قرار دارد و وزن بسیار سبکی هم دارند و همین مورد باعث می شود تا خیلی سریع تر و راحت تر حرکت کنند به خصوص زمانی می توانید به کاربردهای بی نظیر و منحصر به فرد این اکشن کیبوردها پی ببرید که بخواهید قطعات خیلی سریع مانند lead line یا fast arpeggios را بنوازید.
همچنین برای خیلی از موزیسین هایی که نواختن پیانو برای آنها مشکل است و یا در حیطه فعالیت آنها نیست مانند گیتاریست هایی که مایلند به تنظیمات خود آپشن های میدی کنترلر را اضافه کنند یک گزینه بسیار مناسب و عالی به نظر می رسد. برخی از تولید کننده ها هم این اکشن کیبورد را در سایزهای کوچکی ساخته اند که به راحتی می توانید آن را جابجا نمایید.
وجود افترتاچ در میدی کنترلر
شاید بارها و بارها به نواختن یک موزیسین حرفه ای که روی کیبورد ضربه وارد می کند دقت کرده باشید اما اگر از نزدیک به نواختن آنها دقت کامل داشته باشید متوجه می شوید که این اشخاص در برخی از نت ها انگشت خودشان را با فشار بیشتری روی کلیدها فرود می آورند و این فشار اضافی موجب ایجاد یک افترتاچ می شود که یک راه کاملاً ارگونومیک و آسان برای تأثیرگذاری بیشتر بر روی موسیقی می باشد.
این مواردی که در راهنمای جامع خرید میدی کنترلر بیان کردیم نیاز به این دارد که بتوانید توسط دست چپ خودتانpitch wheel یا joystick را تنظیم نمایید. به طور معمول افترتاچ مخصوص کنترلرهای پیشرفته و حرفه ای به حساب می آید و به طبع تا زمانی که نتوانید از آن استفاده کنید متوجه نخواهید شد که تا چه اندازه می تواند کاربردی باشد.
افترتاچ به دو نوع دسته بندی می شود:
- Channel: هرگاه از این افترتاچ در میدی کنترلر استفاده نمایید در واقع قبول کرده اید که میزان MIDI متناسب به تمامی کلیدهایی که فشار داده می شود، فرستاده شود
- Polyphonic: این افترتاچ به شما این اجازه را می دهد تا به سادگی بتوانید روی هر نت به صورت مجزا و جداگانه و بسته به فشاری که روی هر کلید وارد می کنید، پارامترها را تغییر دهید
یک نکته مهم
کیبوردهایی که دارای خاصیت افترتاچ polyphonic هستند به نسبت همتای خود (Channel) کمتر تولید و روانه بازار می شود و شاید یکی از دلیل های آن هم هزینه زیادی است که برای طراحی و ساخت این افترتاچ و همچنین داده های MIDI زیادی هم تولید می شود.
ناب، دکمه و فیدر در میدی کنترلر
در میدی کنترلر روی پنل بالایی آن علاوه بر کلاویه هایی که با طرح کلاویه های پیانو ساخته شده است، تعدادی ناب، دکمه و فیدر (اسلایدر) هم تعبیه شده که وظیفه آن در کل انتقال دیتای میدی است و موجب می شود تا کنترل دستی شما روی نرم افزاری که به کنترلر وصل است، افزایش پیدا کند.
پدهای پرفورمنس (Performance Pads)
بعضی از موزیسین هایی که از میدی کنترلر استفاده می کنند سعی می کنند از پدهای سیاه و سفید برای نواختن پرکاشن استفاده کافی را ببرند. هر چند که خیلی ها ترجیح می دهند از پدهای پرفورمنس استفاده کنند که هم حساسیت و هم سرعت بیشتری داشته باشند.
این روزها بیشتر میدی کنترلرهایی که وجود دارد مجهز به 8 پد پرفورمنس و حتی بیشتر هستند که به وسیله آن به راحتی می توانید اقدام به صدا سازی و اجرای درامز و یا شروع یک لوپ نمایید. در این بین برخی دیگر از پدها هم مجهز به افترتاچ هستند. در کنار پدها یک مجموعه دیگر به همراه دکمه ها، فیدرها و صفحه های ال ای دی در پنل بالایی کیبورد قرار دارند و بین امکانات و سادگی در جابجایی کیبورد، یک تعادل برقرار نمایید.
درباره آرمان ملک محمودی
همیشه رویای راه اندازی یک وبسایت آموزش موسیقی با کلی خلاقیت و ایده را داشتم. آن رویا امروز "بیتستان" نام دارد.
نوشته های بیشتر از آرمان ملک محمودیمطالب زیر را حتما مطالعه کنید
تفاوت ایبلتون لایو و لاجیک پرو در چیست: کدامیک بهتر است؟
7 حقیقت مهم برای ساخت موزیک EDM
چطور آهنگساز شویم؟ [واقعیت هایی که نمیدانید]
معرفی 3 تا از بهترین پلاگین دی اسر DeEsser برای میکس و مسترینگ
اول ملودی بسازیم یا شعر بنویسیم؟ [واقعیت چیست]
بهترین روش پیدا کردن آهنگ مشابه [3 روش کاربردی]
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام و روزتون خوش
ممنون از مطالب و محتوای خوبی که در سایت پست میکنید
من قصد خرید یک میدی کنترولر در رنج قیمت6میلیون هستم برام قابل حمل بودن و اندازه ی میدی مهم نیست فقط کارایش مهمه.با اف ال کار میکنم.تو نت گشتم و چند مورد از مارکهای مختلف پیدا کردم ولی نتونستم بهترین انتخاب رو بکنم برای همین میخوام شما راهنماییم کنید
این مدل رو بهم پیشنهاد دادن
infrasonic m49
حدود6میلیون
این مدل هارم تو نت گشتم پیدا کردم و نتونستم یکی رو انتخاب کنم
Alesis V61
Novation Launchkey 25 MKII
Nektar Impact LX49 Plus
M-Audio Axiom AIR 32 Mini
Korg nanoKEY Studio Black
AKAI MPK Mini MK3
Alesis V25