راهنمای خرید سنتور + نکات مهم و کاربردی قبل از خرید
سنتور یکی از ساز های بسیار جذاب ایرانی میباشد که با صدای دلنوازش بسیاری از مردم ایران و جهان را مجذوب خود ساخته است ،این ساز به اندازه ای دلنشین است که در بسیاری از کشور های جهان با نام های دیگر وجود دارد و این به این معنی است که ساز سنتور را نباید فقط به عنوان یک ساز سنتی شناخت. برای خرید سنتور در ابتدا باید از استاد خود مشورت بگیرید تا بتوانید برای خرید سنتور به مرکز خرید تجهیزات موسیقی بروید و سازی مناسب برای خود خریداری کنید.
این را بدانید که سنتور با صدای صاف و شفافی که دارد هم به صورت همنوازی در تیم و هم قابلیت تکنوازی را دارد.ساز سنتور بیشتر از 4 اکتاو دارد که باعث شده تا این ساز گسترده ترین ساز ایرانی شناخته شود. در ضمن برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد خرید آلات موسیقی مثل ( خرید دف ، خرید ویولن و … ) همین الان وارد بخش مربوطه شوید.
آشنایی با ساز سنتور
سنتور سازی است زهی ، مضرابی است این ساز شکلی مانند ذوزنقه دارد و در واقع 4 ضلع داردکه دو ضلع موازی آن به سمت نوازنده میباشد،کوتاه ترین ضلع سنتور 35 و بزرکترین ضلع در این ساز 90 سانتی متر میباشد و ارتفاع جعبه سنتور 10 سانتی متر میباشد، این را در خاطر داشته باشید ساز سنتور در اصل یک باکس تشدید صدا میباشد. در روی ساز سنتور دو حفره وجود دارد که شباهت بسیار زیبایی به گل دارد و این حفره های زیبا در کنار زیبایی که به سنتور میدهد باعث شفافیت صدا هم نیز میشود.
تاریخچه سنتور
این ساز دارای قدمت بسیار زیادی میباشد در واقع این ساز برای دوره آشور و بابلیان میباشد و از شکل ظاهری این ساز حتی در ساخت خانه هم استفاده میکردند.
انواع سنتور
در ایران چند نوع سنتور بسیار مورد توجه قرار دارد که نام های آنها سل کوک ، لاکوک ،سی گوگ و کروماتیک میباشند البته به غیر اینن دو سنتور میتوان به سنتور هایی با 10 ، 11 ، 12 خرک به چشم میخورد.سنتور لاکوک یک نوع از سنتوری است که دارای صدای دلنشین میباشد و از نظر کوک نصبت به سل کوک یک پرده بالا میباشد.سنتور کروماتیک دارای 3 .5 امتاو میباشد.
اجزای سنتور
جعبه رزونانس یکی از اجزا تشکیل دهنده ی این ساز میباشد،سنتور در واقع جعبه است که بر روی آن صفحه ،کفه و کلاف وجود دارد که توسط چسب به همدیگر متصل شده اند. متریال سازنده این ساز از چوب است که میتوان برای ساخت ان از چوب های راش ، گردو ، آزاد و فوفل استفاده کرد. لازم به ذکر است بیشتر از چوب گردو برای ساخت ساز سنتور استفاده میکنند، بر روی صفحه سنتور گلی وجود داردکه زیبایی خاصی به این ساز می دهد اما این گل در کنار زیبایی باعث بالا بردن و شفافیت صدای ساز هم میشود.در مبحث ابعاد میتوان گفت که ابعاد ضخامت کف 7 الی 9 میلیمتر میباشد و اندازه صفحه 5.5 تا 7.5 میباشد که بسته به جنس چوب این ابعاد تغییر خواهد کرد.
قسمت دیگر شیطانک نام دارد که بر روی دو ساق ذوزنقه دو برجستگی وجود دارد که بر روی آن دو میل استیل قرار دارد که آن همان شیطانک است، برای کوک کردن ساز سنتور در سمت راست کلاف گوشی قرارا دارد که سیم ها در نهایت توسط این قسمت کوک میشوند. برای تولید صدای خوب باید سیم را در نظر داشته باشید که به دو دسته تقسیم میشوند اولین سیم از آلیاژ نیکل است که به سیم سفید معروف است و دارای صدای زیر میباشد و الیاژ برنج برای صدای بم استفاده میشود البته لازم به ذکر است در قدیم که سیم وجود نداشته از روده گوسفند به عنوان سیم استفاده میکردند.
نوازندگی ساز سنتور
نوازندگی ساز سنتور توسط مضراب صورت میگیرد،مضراب واسطه ای میان دست و سیم های ساز است و بهتر است بدانید مضراب خود از 4 قسمت تشکیل شده است که نام این چهار قسمت سر مضراب ، ساقه ، حلقه و دم میباشد. زمانی که شما با مضراب بر روی سیم ضربه ای وارد میکنید صدا در این ساز تولید میشود و میتوانید از صدای زیبای این ساز لذت ببرید. از نوازندگان برجسته این ساز اصیل ایرانی میتوان محمد صادق خان ، حبیب سماعی ، سما حضور و حسین صبا نام برد که در نوازندگی با این ساز بسیار حرفه ای و شهره خاص و عام هستند.
درباره سعید رهبر
همیشه عاشق کسب تجربه های متفاوت بودم و با تولید محتوا در بیتستان تونستم موسیقی رو بیشتر از قبل حس کنم.
نوشته های بیشتر از سعید رهبر
دیدگاهتان را بنویسید