میکس و مسترینگ حرفه ای [نکات مهم برای میکس مسترینگ اصولی]
برای میکس و مسترینگ حرفه ای چه باید کرد؟ این سوال یکی از مهمترین سوالات در زمینه میکس و مسترینگ است که همه علاقه مندان به مهندسی صدا در ابتدای کار درگیر آن هستند. دقت کرده اید؟ وقتی شروع به میکس مسترینگ یک آهنگ می کنید و در اوایل یادگیری هستید، همیشه بعد از اتمام پروژه وقتی خروجی آهنگتان را با آهنگ های دیگر که منتشر شده اند مقایسه می کنید خواهید دید که آن نتیجه ای که میخواستید اتفاق نیوفتاده است.
خب طبیعی است ، بدون آموزش صحیح و تجربه کردن نمی توان به نتیجه ایده آل رسید. هر چه بیشتر در این مسیر قدم بگذارید خواهید فهمید که پروژه شما هنوز به آن صدا دهی دلخواه نرسیده است. در این مقاله قرار است که نکات مهم برای رسیدن به یک میکس و مسترینگ حرفه ای را به شما بگوییم.
میکس و مسترینگ حرفه ای
اولین قدم برای میکس و مسترینگ حرفه ای داشتن تجهیزات مناسب برای شنیدن اجزای مختلف پروژه میکس و مسترینگ شماست. یعنی اگر شما حتی از بهترین پلاگین های میکس و مسترینگ و بهترین روش های میکس و مسترینگ استفاده کنید، تا تجهیزات مناسب این کار را نداشته باشید به نتیجه دلخواهتان نخواهید رسید. پس اطمینان حاصل کنید که از تجهیزاتی استفاده می کنید که صدا را دقیقا به همان شکلی که هست پخش کند. چون وقتی از اسپیکر یا هدفونی استفاده کنید که مانیتورینگ نباشد ، ممکن است مثلا بیس یا شفافیت صدا را بیش از حد معمول به شما نشان دهد که این موضوع باعث سردرگمی شما خواهد شد.
استفادع از تجهیزات مناسب
دو تا از تجهیزات مهم برای میکس و مسترینگ حرفه ای داشتن اسپیکر مانیتورینگ و هدفون مانیتورینگ است. این دو ابزار از مهمترین ابزارهای شنیداری در فرایند میکس و مسترینگ محسوب می شود. ممکن است از خود بپرسید که من دقیقا کدام یک از این دو ابزار را باید استفاده کنم؟ یا کدام یک در فرایند میکس و مسترینگ کمک بهتری به من خواهد کرد. خب در حالت ایده آل داشتن اسپیکر مانیتورینگ و هدفون مانیتورینگ در کنار هم بهترین گزینه محسوب می شود. شما با استفاده از هدفون مانیتورینگ میتوانید جزییات بیشتری از صدا را بشنوید و با اسپیکر مانیتورینگ می توانید کلیات صدا را تنظیم کنید و به نتیجه ایده آل تری برسید.
ولی اگر به هر دلیلی میخواهید فقط از یک کدام از این تجهیزات استفاده کنید ، هدفون مانیتورینگ را انتخاب کنید. البته توجه داشته باشید که هدفون مانیتورینگ به دلیل اینکه به صورت کامل گوش شما را در بر میگیرد، ممکن است برای استفاده طولانی مدت مناسب نباشد و باعث آسیب دیدگی شنوایی شما شود. پس به اندازه از آن استفاده کنید و در بین فرایند میکس و مسترینگ به گوش خود استراحت دهید.
ابزار دیگری که برای میکس و مسترینگ واجب است ، کارت صدا می باشد که به واسطه آن میتوانید ورودی ها (میکروفون) یا خروجی ها (هدفون یا اسپیکر) را به آن متصل کنید و به واسطه آن کامپیوتر شما این دو ابزار مهم را تشخیص می دهد و می توانید از آنها در نرم افزاری آهنگسازی خود استفاده کنید.
شنیدن خروجی نهایی آهنگ های معروف
فرقی نمی کند که شما در چه سبکی فعالیت می کنید، به صورت روزانه آهنگ هایی در سبک های مختلف منتشر می شوند که برخی از این آهنگ ها طرفداران بسیاری پیدا می کنند و باعث بیشتر دیده شدن عوامل تولید موزیک می شوند. یکی از راه هایی که به شما کمک می کند تا خروجی میکس و مسترینگ مناسب تر و حرفه ای تری داشته باشید، شنیدن خروجی نهایی آهنگ های معروف و تحلیل فرایند میکس و مسترینگ آنهاست.
مثلا اگر شما در سبک رپ یا پاپ میکس و مسترینگ انجام می دهید باید آهنگ هایی که کیفیت استانداردی دارند را در هدفون مانیتورینگ مناسب یا اسپیکر مانیتورینگ مناسب گوش کنید و آن را مهندسی معکوس کنید. این دقیقا کاری است که باعث تربیت شدن گوش شما خواهد شد. وقتی گوش شما آهنگ های با کیفیت در سبک های مختلف موسیقی را بشنود به شنیدن آهنگ های استاندارد واکنش نشان می دهد و این باعث می شود که در میان مدت گوش شما آزموده شود و تشخیص دهید که هر صدایی در هر سبکی باید چطور استفاده یا میکس شود.
استفاده از صداهای مناسب در پروژه میکس و مستر
اگر شما در پروژه به عنوان بیت میکر یا همان تنظیم کننده فعالیت می کنید و در مرحله بعدی میخواهید میکس و مسترینگ کار هم انجام دهید، مهم است بدانید که استفاده از صداهای مناسب در پروژه میکس و مستر به شما کمک می کند که فرایند میکس و مسترینگ شما بهبود یابد و نیاز نباشد که روی هر صدا زمان زیادی بگذارید تا به جنس صدای ایده آلتان برسید. توجه داشته باشید جنس صدایی که از هر ساز در پروژه استفاده می کنید به سبک کاری شما نزدیک باشد. برای اینکه متوجه بشید که دقیقا چه صدایی مناسب سبک کاری شماست. بهتر است آهنگ هایی که در سبک کاری شما منتشر می شود و کیفیت مناسبی دارد را بررسی کنید.
اگر هم شما فقط قرار است میکس و مسترینگ کار را انجام دهید و دخالتی در پروسه تولید موسیقی ندارید باید با استفاده از ابزارهایی مثل کمپرسور و اکولایزر رنگ بندی صدای مورد نظر را با توجه به سبک کاری پروژه به درستی تنظیم کنید تا به نتیجه دلخواه برسید.
گروه بندی صداها در پروژه میکس و مسترینگ
در مرحله بعدی تمام ترکهایی که قرار است وارد مراحل میکس مستر شود را وارد پروژه کنید و هر ترک را در گروه مختص به خود قرار دهید و هر لاین را طبق سلیقه خود رنگ بندی کنید. همان طور که می دانید یک پروژه موزیک از ترک ها یا لاین های مختلفی تشکیل شده که شما باید هر کدام از این ترک ها را به صورت جداگانه میکس کنید تا به صدا دهی مناسب برسند.
مثلا یک پروژه موسیقی می تواند شامل صدای ساز ، پیانو ، گیتار ، درامز و غیره باشد. برای گروه بندی مناسب تر هر صدایی را در کنار صداهایی که نزدیک به آن هستند قرار دهید. به طور مثال Kick که یکی از ادوات اصلی درامز محسوب می شود را در گروه بندی ساز درامز قرار دهید یا مثلا گیتار آرپژ را در گروه بندی گیتار قرار دهید که این کار باعث جلوگیری از سردرگمی شما می شود. بر حسب تجربه در اولین قدم بهتر است ادوات درامز و ساز بیس میکس شوند و بعد به سراغ دیگر اجزای موزیک خود بروید.
اکولایز کردن صدا در پروژه
اکولایز کردن صدا دقیقا کاری است که وظیفه اصلاح فرکانس های صدا را بر عهده دارد. یعنی هر صدایی یک محدوده فرکانسی خاصی دارد و شما باید با توجه به جنس صدایی که استفاده کردید دقیقا همان محدوده فرکانسی را انتخاب کنید و فرکانس های زائد صدا را حذف کنید. این فرایند توسط پلاگین آهنگسازی انجام می شود. وظیفه دیگر اکولایز کردن رنگ بندی صداست ، مثلا شما نیاز دارید که صدای شما شفاف تر یا کدر تر باشد که این کار را به واسطه اکولایزر می توانید انجام دهید.
کمپرس کردن صدا در پروژه
شما به واسطه کمپرس کردن صدا می توانید به صدای نرم تر و دلنشین تری برسید. وظیفه اصلی کمپرسور صدا دقیقا این است که میزان بلندی صدای شما را استاندارد سازی کند. یعنی هر صدایی که می شنوید یک سری سیگنال با صدای بلندتر و کمتر دارد. مثلا وقتی صدایی را ضبط می کنید ممکن است برخی از بخش های آن صدا، بلندتر ضبط شود و برخی دیگر کمتر. برای اینکه میانگین صدای شما به حد استاندارد برسد یعنی صداهایی که کم هستند قدرت بیشتری بگیرند و صداهایی که بلند یا بیشتر هستند استاندارد تر شوند لازم است که از کمپرسور صدا استفاده کنید.
فضاسازی در پروژه میکس و مستر
فضاسازی در میکس و مسترینگ حرفه ای یکی دیگر از کارهایی است که هر مهندس صدایی انجام می دهد. یعنی باید بدانید که اگر نیاز است که به صدایی افکت بدهید، تاثیر گذاری آن باید چقدر باشد یا دقیقا چه افکتی به شما کمک می کند تا صدای جذاب تری را داشته باشید. مرحله بعدی بحث پنینگ در میکس است که شما به واسطه آن می توانید تفکیک صدا یا جایگاه هر صدا در پروژه را مشخص کنید. این کار باعث می شود که تا برای همه صداهای استفاده از ساز فضایی باز شود تا به صدا دهی مناسب برسید.
از آزمون و خطا بپرهیزید
یکی از مهمترین موارد زمان است و با توجه به آن که به صورت تئوری خیلی از افراد به اهمیت زمان و وقت پی برده اند ولی در عمل برای زمان خود ارزشی قائل نیستند. در واقع افراد باهوش سعی می کنند به جای آزمون و خطا و هدر رفتن زمانشان ، از تجربیات و آموزش های اصولی استفاده کنند تا خیلی سریع تر از رقیبان خود بتوانند به نتایج دلخواهشان برسند. دانستن این نکته شاید ساده به نظر برسد ولی افرادی آن را انجام می دهند که می خواهند آهنگ های با کیفیت تری تولید کنند و خیلی سریع تر وارد بازار کار میکس و مسترینگ حرفه ای شوند. اگر میخواهید آموزش میکس و مسترینگ را یادبگیرید می توانید وارد لینک آبی رنگ شوید.
نتیجه گیری
در این مقاله سعی کردیم که یک چک لیست مناسب برای میکس و مسترینگ مناسب را به شما معرفی کنیم که به واسطه آن بتوانید میکس و مسترینگ مناسب و حرفه ای تری را انجام دهید. امیدوارم که از این مقاله نهایت لذت را برده باشید. اگر این مقاله برای شما مفید بود نظر خود را در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.
درباره آرمان ملک
همیشه رویای راه اندازی یک وبسایت آموزش موسیقی با کلی خلاقیت و ایده را داشتم. آن رویا امروز "بیتستان" نام دارد.
نوشته های بیشتر از آرمان ملک2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
یکی از چیزهایی که من تازگیا به درکش رسیدم اینه که قبل میکس موزیک گوشهای تربیت شده داشته باشیم !!!
گوشهای عادت شده در موزیکهای استاندارد ، اجتناب از گوش دادن هرموزیک بی کیفیت باعث میشه گوش های قوی داشته باشیم !
و یه نکته خیلی مهم اینه که برای داشتن یه میکس خوب و تر تمیز باید تنظیم خوب و ایده آل داشته باشیم.
یه دختر ۱۷ ساله در رویای تنظیم، میکس و مستر….